Coalitie gevallen

Afgelopen woensdag heeft de VVD de coalitie met de ChristenUnie opgezegd. Reden waren de verschillen die volgens de VVD onoverbrugbaar waren.
Reactie van de VVD is als volgt:

“Na de laatste raadsvergadering is tussen de coalitiepartijen afgesproken de samenwerking te evalueren. De VVD concludeert dat er te weinig wordt gedaan aan de gewenste bestuurlijke vernieuwing omdat “het systeem”, te vast zit. Wij ervaren te weinig daadkracht om de problemen echt aan te pakken en politiek te bedrijven op een manier die past bij deze tijd. Daarnaast bestaan er duidelijke verschillen over belangrijke onderwerpen met een grote financiële omvang. Daarom beëindigt de VVD fractie de steun aan deze coalitie.”

De VVD meld verder spanning te hebben gevoeld tijdens de laatste raadsvergadering over de begrotingsopzet voor 2020. Volgens de VVD hebben ze een andere blik om de kostenoverschrijdingen in de zorg aan te pakken. Ze voelen zich in voorstellen in de raad bij hun argumenten meer gesteund door de oppositie en niet bij hun coalitiegenoot.
De ChristenUnie heeft na beraad laten weten de breuk niet te hebben verwacht. Alma Broekmaat Hagens meld dat ze zich volledig overvallen voelen. Over het gesprek van afgelopen woensdag met de VVD melden ze:

“Bij de start van het nieuwe seizoen hebben de fractievoorzitters op initiatief van de ChristenUnie afgesproken om elkaar bij te praten over de samenwerking in de coalitie. Dit gesprek verliep – op z’n zachtst gezegd – anders dan van tevoren gedacht. De VVD plaatste ons direct voor een voldongen feit dat zij intern hadden geëvalueerd en besloten hadden te stoppen met de coalitie. We zijn ernstig teleurgesteld dat we niet de gelegenheid hebben gehad om er met elkaar over te spreken. “

Al met al zit de gemeente nu met een demissionair college. Dit college blijft zitten tot er door middel van coalitieonderhandelingen tussen alle partijen een nieuw college van B&W wordt gevormd.
Burgemeester van de Groep gaf ook een korte reactie:

“Dit lag niet in de lijn van de verwachting, dat op deze manier een einde is gekomen aan de coalitie. Ik hoop dat de politieke partijen op een constructieve wijze tot een nieuw bestuur komen.”

Onze politieke verslaggever Pieter de Vos van BU1 politiek heeft alle partijen benaderd voor een reactie, tot op heden ziet iedereen af van een reactie op de LOS.

Redactie BU1

Presentator BU1 politiek

Next Post

Interview - Marcel Vedder (Melkveehouder) over boerenprotest en stikstof

za okt 19 , 2019
Melkveehouder Marcel Vedder komt in BU1 Politiek vertellen over zijn bedrijf, stikstof en de boerenprotesten van de afgelopen weken. Boeren in deze tijd is lastig en er zijn veel regels. Wat moet er gebeuren om door te kunnen gaan, welke acties richting politiek en dan juist welke overheid is nodig? Marcel vertelt over […]

Tags